Avfallets resa från sopsugen till återvinningen

Hornslandet

Olliwer Lettfält jobbar som säljare på sopsugsleverantören Envac. Vi har fått en pratstund med honom där han förklarar tekniken bakom sopsugen, de positiva effekterna det får för de boende, varför det ibland kan bli stopp och hur vi kan hjälpas åt för att undvika dem.

Sopsugen i Hornslandet

I början av oktober togs några av plastkärlen i ett av Hornslandets miljörum bort. Målet är att kvarteret nu ska återvinna sin plast i sopsugen istället. Det kommer fortfarande att finnas kvar något enstaka kärl för större plastmaterial och frigolit som inte ryms i sopsugen, men den nya rutinen är att ta med sig plaståtervinningen samtidigt som du slänger dina hushållssopor. Plast är dessutom en av huvudorsakerna till dålig lukt uppstår i miljörummet.

Sopsug för plastförpackningar

Att minska användandet av miljörummen och öka användandet av sopsugen har enligt Olliwer Lättfält positiva effekter för miljön.

– Om de boende sorterar mer i sopsugen så behöver inte den tunga trafiken komma in i området lika ofta, vilket är bra både för miljön och säkerheten, säger Olliwer.

Längs med husväggarna, gångvägarna och inne på gårdarna står de utplacerade. På marknivå syns det inte, men bakom de färgglada locken gömmer sig ett tekniskt nätverk som ser till att just ditt avfall hamnar där det ska. I Norra Djurgårdsstaden finns idag runt 400 inkast utplacerade. Vissa anpassade för hushållssopor och andra för plastförpackningar och tidningar. Det finns till och med offentliga soptunnor som är kopplade till systemet.

Offentlig sopsug i NDS

Efter att avfallet slängts i något av inkasten så åker det i etapper till en uppsamlingscentral, en så kallad terminalbyggnad där soporna sorteras, komprimeras och pressas. Först när behållarna här är fulla kommer en lastbil för att hämta dem, till skillnad från miljörummen där hämtning behöver ske flera gånger i veckan. Att en stadsdel har sopsug frigör också plats i fastigheten som kan användas till annat. 

Sopsugsterminalen i Norra Djurgårdsstaden

Men sopsugen väcker ibland frågor och frustration hos boende. Ibland blir det helt enkelt stopp. Enligt Olliwer Lettfält kan det hända på grund av på några olika anledningar. 

– Det kan bero på planerade driftstopp där informationen om det inte nått fram. Men det kan också bero på saker som slängts i sopsugen. Vi har dragit upp parkettgolv, gardinstänger och ja, snart kommer julgranarna…berättar han. 

Olliwer Lettfält, Säljare på Envac

Stora föremål hör alltså inte hemma i sopsugen, utan beroende på materialet borde de istället slängas i miljörummet eller på en återvinningscentral. Olliwers bästa tips på hur man som boende kan bidra till att det inte blir stopp, handlar om storlek. Saker som man måste pressa in i inkastet hör inte hemma där, för även om de får plats så kan det bli stopp i ventilen nedanför inkastet där avfallet mellanlagras. Det kan till och med orsaka stopp för ett helt bostadsområde.

– Det värsta är nog frigolit. Det är ett otroligt starkt material, men som inte väger något. Det kan kila sig fast och sedan byggs det på med material som kommer efteråt. Behöver man slänga frigolit bör man slänga det i miljörummet eller dela upp det i mindre bitar så att det får plats i sopsugen säger Olliwer.

Med hjälp av en så kallad växlingsventil i terminalbyggnaden kan dina och stadsdelens sopor sorteras när de väl når terminalbyggnaden och inväntar hämtning. Bilden kommer från en växlingsventil i Spanien.

Text: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Avslutningsglass tillsammans med LocalLife

LocalLife’s boendeplattform i kvarteret Hornslandet, Norra Djurgårdsstaden, har under det senaste året bidragit till att skapa en enklare, trevligare och klimatsmartare vardag för många av de boende som använt tjänsten. Nästan 300 glassar delades ut under LocalLife’s avslutningsevenemang för kvarteret i början av september. Många kom för att tacka, fråga om framtiden men också – […]

Hornslandet

Tack för att ni visar vägen till nästa generations lösningar

På avslutningsevenemanget i början av september där LocalLife bjöd på glass och fiskedamm på Husarvikstorget väcktes frågor från några av er grannar i kvarteret som använder appen. Vad händer nu när projektet som arbetat med att utveckla appen tar slut? Vad blir nästa steg? LocalLife-appen har nu under över ett års tid varit en naturlig […]

Hornslandet

Vad händer på Kolkajen?

Lite mer än halva NDS är färdigbyggt. Men det återstår mycket innan stadsdelen rymmer de 12 000 lägenheter och 35 000 arbetsplatser som planeras när allt är klart 2030. 2012 flyttade de första boende in i sina lägenheter och hela 60 000 personer förväntas bo och leva i stadsdelen när den är färdig. Christina Salmhofer […]

Local Life App Download