Glass i stora lass och i alla väder

Hornslandet

Högsommarvärmen har blåst bort och höstterminen har startat. Tillbaka till vardag och rutiner. Men på Husarvikstorget bjuder LocalLife på glass i höstrusket och ser till att sommaren stannar lite längre.

Även om vädret inte skulle kallas för typiskt glassväder så är det ändå många Hornslandet-bor som dyker upp. Både glassuget och nyfikenheten på appen som kopplar samman grannskapet får dem att stanna till. David Enarsson är projektledare på LocalLife och berättar för de som stannar till hur man enkelt blir medlem och vad appen gör för att underlätta vardagen i kvarteret.

– Det är otroligt viktigt att prata med och lyssna på våra användare eftersom de spelar en viktig roll i att forma projektet, säger David. 

Grannskapsnätverket används redan av en tredjedel av de boende i Hornslandet. Det har varit igång sedan i juni och det finns redan ett stort intresse av att vara med. 

– Jag hoppas att vi kommer få ännu fler medlemmar idag, säger David glatt. Desto fler som går med desto roligare blir det framöver i projektet, fortsätter han.

Några av de som kommer och smakar på glassen har redan fattat grejen. Bengu kommer förbi med sin fästman Burak och är entusiastisk. Bengu har använt LocalLife-appen i flera månader och tycker att den hjälper henne att minimera hushållets avfall. Hon använder särskilt appen för att känna sig belönad. Den håller nämligen koll på vad och hur mycket hon källsorterar och varje månad kan hon se hur siffrorna går upp eller ner. 

– Jag känner mig triggad när jag ser hur numren går upp och ner. Jag kollar appen cirka en till två gånger i veckan för att se hur mycket plast och sånt jag återvunnit, säger hon och är lyrisk.

Bengu fascineras av tekniska lösningar som underlättar i vardagen. LocalLife har gjort att hon alltmer ser sopsortering som ett spel istället för en av många vardagssysslor. Hon jobbar med datavetenskap och är kanske därför extra intresserad av att kunna följa sin källsortering i en app.

Men man behöver inte jobba med teknik för att förstå den och för att kunna använda den i vardagen. Anna Widberg och hennes döttrar Julie och Lillie kommer förbi och smakar på glassen och berättar att de också är några av användarna i Hornslandet.

– Det är en enkel app och ett lätt sätt att underlätta vardagen i kvarteret. Det blir att man engagerar sig mer i närområdet, det är ju inte bara en byggarbetsplats här längre, utan nu bor folk här och då kan man vara med och påverka, säger Anna.

Anna Widberg bor i kvarteret och kom förbi glasståndet med sina två döttrar.

Barn och vuxna trotsar regnet som faller tungt över Norra Djurgårdsstaden den här dagen. Några har inte gett upp sommaren helt och kommer klädda i shorts eller sommarklänning med en regnjacka lite motvilligt över. Björn och hans dotter Amalia väljer smakerna choklad, pistage och salted caramel. Björn är en av pionjärerna i Hornslandet och har använt appen sedan LocalLife lanserade den till bara några få användare i våras.

– Det är kul att se hur mycket man källsorterar och sporras av det. Appen är väldigt lättillgänglig och enkel. Och att man kan felanmälan sopsugen. Förut behövde man logga in på en hemsida men nu har det blivit mycket lättare i appen, berättar Björn. 

Björn var en av de första i Hornslandet att ladda ner och använda appen.

Projektledaren David Enarsson är nöjd med dagen. LocalLife var från början ett socialt och lokalt grannskapsnätverk som nu vidareutvecklas med en rad olika funktioner för boende i kvarteret. Att den används till olika saker hos olika användare är tanken eftersom olika boende har olika behov och intressen.

– En viktig del av vad vi gör nu handlar om att synliggöra olika typer av resursförbrukning i appen tex. när det gäller källsortering eller elanvändning. Samtidigt som vi vill underlätta för en enklare och mer hållbar vardag där grannar kan hålla kontakten i kvarteret, säger David. 

Och den här dagen har verkligen varit ett sätt för grannar att träffas och skapa kontakter. Glass och smarta tekniska lösningar gör att vi öppnar upp och hjälper varandra.


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Avslutningsglass tillsammans med LocalLife

LocalLife’s boendeplattform i kvarteret Hornslandet, Norra Djurgårdsstaden, har under det senaste året bidragit till att skapa en enklare, trevligare och klimatsmartare vardag för många av de boende som använt tjänsten. Nästan 300 glassar delades ut under LocalLife’s avslutningsevenemang för kvarteret i början av september. Många kom för att tacka, fråga om framtiden men också – […]

Hornslandet

Tack för att ni visar vägen till nästa generations lösningar

På avslutningsevenemanget i början av september där LocalLife bjöd på glass och fiskedamm på Husarvikstorget väcktes frågor från några av er grannar i kvarteret som använder appen. Vad händer nu när projektet som arbetat med att utveckla appen tar slut? Vad blir nästa steg? LocalLife-appen har nu under över ett års tid varit en naturlig […]

Hornslandet

Vad händer på Kolkajen?

Lite mer än halva NDS är färdigbyggt. Men det återstår mycket innan stadsdelen rymmer de 12 000 lägenheter och 35 000 arbetsplatser som planeras när allt är klart 2030. 2012 flyttade de första boende in i sina lägenheter och hela 60 000 personer förväntas bo och leva i stadsdelen när den är färdig. Christina Salmhofer […]

Local Life App Download