Gör återvinningen till en lek – så får du barnen med dig

Hornslandet

Hela familjen på väg till återvinningsrummet 

Svårigheter med att göra rätt och att få vardagen att gå ihop känner vi igen. Vi fick följa med Veronica och hennes döttrar Ruby (7) och Chloe (4)  till miljörummet i Hornslandet för att få lite tips på hur man lär barnen att källsortera genom lek.

Storasyster Ruby letar efter var hon ska slänga en kartong

Veronica är en av LocalLifes ambassadörer och hon och döttrarna bor sedan 2017 i Hornslandet. För ungefär sju år sedan flyttade de från London till Norra Djurgårdsstaden. De behövde en plats att landa på och NDS lockade med att vara naturnära men ändå nära stan. När de kom till området var det till största del en grushög men alltmer som området växte fram så växte också trivselkänslan för den lilla familjen. 

– Huset har så generösa balkonger. Vår balkong är vår oas och vi tillbringar mycket tid där, berättar Veronica.

Att byta London mot Norra Djurgårdsstaden innebar kontraster. Veronica tycker att det känns enklare och sundare hemma i Sverige.

– Utan att man behöver anstränga sig så kan man göra rätt. De har gjort det så lätt här. I London sorterar man inte alls och jag hade ett konstant dåligt samvete. Där slänger man skräp på marken, man pantar inte och det kändes så ofräscht, berättar hon. 

Sverige är på många sätt en föregångare inom källsortering, samtidigt som mycket också kan bli bättre. Visste du att ungefär 60% av det som slängs i en typisk restavfallspåse i Sverige skulle kunna ha gått till återvinning?

Vardagen ser annorlunda ut här och en gång i veckan tar hon med sig barnen till miljörummet för att sortera pappersförpackningar, metall och glas. Plasten tar hon med sig samtidigt som hon slänger hushållssoporna då de slängs i sopsugen. Sopsugen funkar nämligen både för vanliga hushållssopor och för att sortera plastförpackningar. Veronica har nyligen börjat att använda den gula sopsugen för plast nu när några av kärlen för plastförpackningar i miljörummet har tagits bort.

– Egentligen är det inte så stor skillnad på att sortera i sopsugen eller i miljörummet, förutom att vi går lite oftare. Det är inget merjobb att slänga det i sopsugen istället för i miljörummet. Jag tar bara med det på en annan runda så att säga, när jag ändå slänger hushållssoporna, berättar Veronica.

Att sortera plasten i sopsugen bidrar till att mindre avfallshämtningar med lastbil behövs i kvarteret. Många grannar i kvarteret tycker hittills att det både är enkelt och smidigt.

Veronica är ensamstående och har med sig barnen överallt och det gör att de lär sig. Hon tycker också att förskolan gör ett bra jobb med att utbilda och prata om miljö och återvinning, vilket enligt henne inte alls förekom på samma sätt i London. För att få barnen intresserade och tycka att det är roligt så gäller det att göra sysslan till en lek och i miljörummet är väggarna prydda med bilder på vad som får kastas var och det gör att barnen kan leta upp själva var saker ska slängas, ibland bråkar de till och med om vem som ska slänga vad.

– Jag tycker att det är kul att se på bilderna. När det blir svårt att veta så frågar jag mamma, säger Ruby som är äldst av flickorna. 

Lillasyster Chloe har hittat var hon ska slänga ofärgat glas

– Om man kastar flaskorna är det oftare att de går sönder och då är det roligare, lägger hon till. 


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Avslutningsglass tillsammans med LocalLife

LocalLife’s boendeplattform i kvarteret Hornslandet, Norra Djurgårdsstaden, har under det senaste året bidragit till att skapa en enklare, trevligare och klimatsmartare vardag för många av de boende som använt tjänsten. Nästan 300 glassar delades ut under LocalLife’s avslutningsevenemang för kvarteret i början av september. Många kom för att tacka, fråga om framtiden men också – […]

Hornslandet

Tack för att ni visar vägen till nästa generations lösningar

På avslutningsevenemanget i början av september där LocalLife bjöd på glass och fiskedamm på Husarvikstorget väcktes frågor från några av er grannar i kvarteret som använder appen. Vad händer nu när projektet som arbetat med att utveckla appen tar slut? Vad blir nästa steg? LocalLife-appen har nu under över ett års tid varit en naturlig […]

Hornslandet

Vad händer på Kolkajen?

Lite mer än halva NDS är färdigbyggt. Men det återstår mycket innan stadsdelen rymmer de 12 000 lägenheter och 35 000 arbetsplatser som planeras när allt är klart 2030. 2012 flyttade de första boende in i sina lägenheter och hela 60 000 personer förväntas bo och leva i stadsdelen när den är färdig. Christina Salmhofer […]

Local Life App Download