Gör återvinningen till en lek så får du barnen med dig

Hornslandet

Hela familjen på väg till återvinningsrummet 

Svårigheter med att göra rätt och att få vardagen att gå ihop känner vi igen. Vi fick följa med Veronica och hennes döttrar Ruby (7) och Chloe (4)  till miljörummet i Hornslandet för att få lite tips på hur man lär barnen att källsortera genom lek.

Storasyster Ruby letar efter var hon ska slänga en kartong

Veronica är en av LocalLifes ambassadörer och hon och döttrarna bor sedan 2017 i Hornslandet. För ungefär sju år sedan flyttade de från London till Norra Djurgårdsstaden. De behövde en plats att landa på och NDS lockade med att vara naturnära men ändå nära stan. När de kom till området var det till största del en grushög men alltmer som området växte fram så växte också trivselkänslan för den lilla familjen. 

– Huset har så generösa balkonger. Vår balkong är vår oas och vi tillbringar mycket tid där, berättar Veronica.

Att byta London mot Norra Djurgårdsstaden innebar kontraster. Veronica tycker att det känns enklare och sundare hemma i Sverige.

– Utan att man behöver anstränga sig så kan man göra rätt. De har gjort det så lätt här. I London sorterar man inte alls och jag hade ett konstant dåligt samvete. Där slänger man skräp på marken, man pantar inte och det kändes så ofräscht, berättar hon. 

Vardagen ser annorlunda ut här och en gång i veckan tar hon med sig barnen till miljörummet för att sortera pappersförpackningar, metall och glas. Plasten tar hon med sig samtidigt som hon slänger hushållssoporna då de slängs i sopsugen. Sopsugen funkar nämligen både för vanliga hushållssopor och för att sortera plastförpackningar. Veronica har nyligen börjat att använda den gula sopsugen för plast nu när några av kärlen för plastförpackningar i miljörummet har tagits bort.

– Egentligen är det inte så stor skillnad på att sortera i sopsugen eller i miljörummet, förutom att vi går lite oftare. Det är inget merjobb att slänga det i sopsugen istället för i miljörummet. Jag tar bara med det på en annan runda så att säga, när jag ändå slänger hushållssoporna, berättar Veronica.

Hon är ensamstående och har med sig barnen överallt och det gör att de lär sig. Hon tycker också att förskolan gör ett bra jobb med att utbilda och prata om miljö och återvinning, vilket enligt henne inte alls förekom på samma sätt i London. För att få barnen intresserade och tycka att det är roligt så gäller det att göra sysslan till en lek och i miljörummet är väggarna prydda med bilder på vad som får kastas var och det gör att barnen kan leta upp själva var saker ska slängas, ibland bråkar de till och med om vem som ska slänga vad.

– Jag tycker att det är kul att se på bilderna. När det blir svårt att veta så frågar jag mamma, säger Ruby som är äldst av flickorna. 

– Om man kastar flaskorna är det oftare att de går sönder och då är det roligare, lägger hon till. 

Lillasyster Chloe har hittat var hon ska slänga ofärgat glas

Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Skulle du låna ut ett verktyg till din granne?

Många av våra verktyg och prylar använder vi bara ett fåtal gånger under deras livstid. Att dela på grejerna är både bra för miljön och plånboken och att kunna gå hundra steg för att låna en pryl sparar ju tid också.  Ida stod inför ett dilemma. Hennes beställning på två stora tavlor hade kommit. Hon […]

Hornslandet

Avfallets resa från sopsugen till återvinningen

Olliwer Lettfält jobbar som säljare på sopsugsleverantören Envac. Vi har fått en pratstund med honom där han förklarar tekniken bakom sopsugen, de positiva effekterna det får för de boende, varför det ibland kan bli stopp och hur vi kan hjälpas åt för att undvika dem. I början av oktober togs några av plastkärlen i ett […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Cykelaffären Rule 58 öppnade i rätt tid

Blänkande cyklar på rad. En doft av gummi och kedjeolja. Två glada killar med svartsmutsiga händer upp till handlederna. Välkomna till Rule 58 i Norra Djurgårdsstaden.  Philip Boström och Fredrik Wikner äger och driver cykelaffären Rule 58 i Norra Djurgårdsstaden De två cykelfantasterna Philip Boström och Fredrik Wikner träffades i Östersund när de jobbade i […]

Local Life App Download