Het mat i kallt klimat

Plusenergihusen, Hornslandet

Tre veckor har gått sedan Fruns Café slog upp portarna men redan nu finns det större planer. Om några månader hoppas ägarna att kunna öppna en stor indisk restaurang med uteservering och grill.

– Det var ett mirakel! Cafét dök bara upp. Den hade endast legat ute i två minuter. Vi ringde direkt,  berättar Sonita Rufus Masih som är frun i Fruns Café.

Justus och Sonita Rufus Masih äger och driver Fruns Café. Planer om ytterligare en restaurang ligger i startgroparna.

Tillsammans med sin man Justus driver de restaurangen och det är ett hårt slit men också det de drömt om att göra länge. Sonita kom till Sverige för två år sedan. Justus har bott här sedan barnsben och har arbetat i kök och restaurang i över 20 år. De båda brinner för mat och ser restaurangen som deras vardagsrum där gästerna kommer och blir omhändertagna. 

– Det bästa här i Norra Djurgårdsstaden är människorna, menar Sonita. Jag försöker att lära mig språket och de svenska traditionerna och många av de som kommer in säger att de ska hjälpa mig med svenskan, berättar hon. 

– En liten stad full med kärlek, fyller Justus i. Här hittade jag Sverige igen, där alla hälsar på varandra och bryr sig om varandra. Våra kunder är väldigt stöttande. 

Fruns Café har idag tre anställda. Justus, Sonita och en kock. Många ungdomar kommer förbi och lämnar sina CVn för önskemål om jobb. De båda känner smicker av det men såhär i början är det svårt att anställa. De jobbar hårt och är sällan hemma före nio på kvällen. När den större restaurangen öppnar kommer det att behövas mer personal och då hoppas de på att kunna anställa människor från kvarteret. 

Sonita kommer från miljonstaden Multan i Pakistan. Temperaturen kan gå upp mot 50 grader när det är som varmast där. Dagen vi möts har Norra Djurgårdsstaden begravts i pudersnö och gradstocken visar minusgrader. Men hon älskar det kyligare klimatet. Det är lättare att tänka, menar hon. 

Justus har en lång bakgrund inom restaurangvärlden. Han har lagat mat på Hotel Diplomat, Junibacken och Grand Hotel. Han har till och med fått äran att laga mat till Benny Andersson. Hemma är det han som lagar västerländsk mat och Sonita lagar indisk. Även om han lagat mat till kändisar och på fina krogar så är en varm macka framför TVn hans personliga favoritmat.

– En bra kock kan laga mat på det man har. Jag vill leka med maten och experimentera, Säger Justus.

Snabba fakta – Fruns café

Fruns Café ligger på Bobergsgatan 69

De serverar både cafémat och indisk lunch

De har öppet varje dag och ägarna Justus och Sonita finns där för att ta emot dig


Text & Foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Plusenergihusen, Hornslandet

Här kommer Berghs!

I över hundra år har det producerats stadsgas i Gasverket men nu ska rykande färska kommunikatörer spottas ur byggnaden. Berghs School of Communication har flyttat till Norra Djurgårdsstaden!  Den första januari i år stod Camilla Wallander och hennes kollegor utanför portarna till en ny knytpunkt i NDS. Innanför dörrarna finns 3500 kvm fördelade på tre […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Shoppa med gott samvete i NDS nya second-handbutik

Ovanför Hemköp har Agape Second Hand slagit upp dörrarna. Här finns det plats för inspiration, nyfikenhet och en massa gamla grejer. Familjen Lindvall har flyttat från Lidköping för att föra vidare familjeföretaget till Stockholm. I höstas gick lasset med fyra barn och stora drömmar till huvudstaden.  Madeleine Lindvall är dotter till Rolf Wernersson som startade […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Handla klimatsmart hos Myrorna i Ropsten

Att handla second hand har både blivit trendigt och enkelt de senaste åren. På nätet hittar du en mängd olika köp och sälj tjänster där både privatpersoner lägger ut sina saker, men också företag som gör vinst på att sälja vidare prylar. Några som har varit med i branschen länge är Myrorna som startade redan […]

Local Life App Download