Hornslandet – ett projekt för hållbarhet

Hornslandet

För över tio år sedan beslutade Stockholms stad att Norra Djurgårdsstaden skulle bli ett hållbarhetsprofilerat område. Hornslandet var ett av projekten som ingick i etapp två. Vi har mött arkitekten Maria Axelsson som tar oss tillbaka till ritbordet där allt började.

På taken finns växten sedum, solceller och en stor takterrass

Hornslandet fick sitt namn 2013 och innan dess hette inte platsen något speciellt. Innan något kunde byggas på platsen var hela marken tvungen att saneras och rengöras. Rester från industri och stadsgasproduktion fanns i jorden och ett massivt arbete gjordes innan marken kunde börja byggas på.

Arkitekten Maria var med i starten av projektet Hornslandet och betonar att det många människor som varit delaktiga för att förverkliga idéerna under resans gång

-Det var ett pilotprojekt för hållbarhet och miljöfokus, säger Maria och med det menar hon projektet Hornslandet som arkitektbyrån Tengbom fick uppdraget att rita efter en vunnen tävling de deltagit i.

Hon har gått vidare från både byrån och projektet, men att gå runt husen väcker minnen. När skisserna för kvarteret gjordes skulle de tänka framåt. De åkte på studieresor till Österrike och Schweiz där de fick inspiration för hur man kan tänka hållbart och framåt i husbygge. På taken sprider växten Sedum ut sig. En liten rödgrön växt som tillhör Fetknoppssläktet och när den växer på tak bidrar den till renare luft, isolerar både mot värme och kyla och gör att dagvattnet rinner långsammare och renas genom växten. På vissa av taken får sedumväxten ge plats för solceller. Husen närmast Husarviken har inte en klassisk triangel i taknocken utan taken där är knäckta för att solceller bör sitta i en 30° vinkel medan sedum trivs bäst på 10° lutning. 

-Vi försökte få till det så att det miljötekniska skulle vara med och formge byggnaderna, berättar Maria. 

De höga kraven som Stockholms stad hade när kvarteret ritades var en utmaning. Husen skulle andas miljötänk och framtid men samtidigt vara praktiska och trivsamma. Stockholms stad ville också att kvarteret skulle sammankopplas med gasklockorna som är ett signalement för stadsdelen. Tegel och stål är därför ett vanligt inslag i NDS. Cortenstål är ett rosttrögt stål där rosten skyddar eftersom den bara tränger in någon millimeter på ytan. Materialet syns på många hus idag men då, för över tio år sedan var det något nytt och modernt.

Gasklockornas historiska värde för platsen visas här i ett mönster

– Industriromantik var något nytt då och många var skeptiska till stilen. Jag tror att husen kommer att stå sig bra över tid för att det är så mycket omtanke lagt på materialval planeringar. Det är viktigt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Om folk inte trivs i en stadsdel och det blir mycket in och utflytt så bryr man sig inte om sitt område lika mycket, säger Maria.

“Portvakten” av Jesper Waldersten 

Runt i kvarteret finns olika konstverk. På innergården ovanpå mataffären finns en liten platå där man kan sätta sig ner och titta upp mot Gasklockorna. Där står “Portvakten” av Jesper Waldersten och vaktar. På fasaden i sydväst finns Gasklockornas mönster stansade i cortenplåt. I ett av husen är trapphuset ett konstverk i sig själv. Men även naturen får komma in och agera skådeföremål. 

– Huset nere vid vattnet var tänkt att sitta ihop som en hel koloss men ett förslag från arkitektbyrån var att göra en öppning, en slits i husen så att man här från innergården får en sjöglimt. Att dessa balkonger inte är helt raka utan byggda i vinkel gör att de som bor där kan sitta och se vattnet, fortsätter hon och pekar upp mot balkonger med silvriga galler och asymmetriska kanter.

Maria är noga med att berätta att många har varit inblandade i arbetet Hornslandet och idéer har kommit från många olika håll och yrkeskompetenser. När många olika kompetenser samlas och strävar mot samma mål så är det kanske lättare att lyckas med målet att människor ska trivas – länge!

Trapphuset som är ett konstverk i sig

Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Stora Skuggans café – det lilla fiket med stora planer

Lokalen på Bobergsgatan 71 har nyligen fyllts med bullar, bröd och betong. Det lilla caféet är den första hyresgästen på platsen. Nygamla i området då caféet är en förlängd arm från Stora Skuggans Värdshus. Stora Skuggans Café har nyss öppnat upp portarna och inuti är det rustikt och nyttfräscht. Det luktar mysigt av bullar och […]

Local Life App Download