Möt designern bakom monstersopinkasten

Plusenergihusen, Hornslandet

Ingen har väl missat Norra Djurgårdsstadens nya monster?
Flamman, Plastis och Prassel har flyttat in vid sopnedkasten vid ett av sopinkasten vid Husarvikstorget. Vi har träffat designern bakom de nyinflyttade figurerna. 

Plötsligt en dag i maj så dök tre figurer upp runt sopsugsinkasten i kvarteret Hornslandet

Carlos Behrens är frilansande designer och jobbar från Barcelona. Där bor han med sin fru och dotter. Han har för det mesta designat logotyper för brittiska och amerikanska kunder men för tre år sedan började han att modellera i 3D. Då började han att skapa karaktärer. 

Familjer från hela Norra Djurgårdsstaden har på sistone vallfärdat till kvarteret för att ta sig en titt på de nya figurerna

Hur var det för dig att designa de här monstren tillsammans med LocalLife och KTH?

– Jag tyckte att projektet var riktigt roligt för det är en annorlunda idé att skapa monster av sopnedkast. Men det var några utmaningar som vi behövde lösa, så som att munnen behövde vara lika stor som öppningen av sopsugen. Det var också en utmaning att både vuxna och barn ska gilla karaktärerna. Jag tror att barn och vuxna upplever dem på lite olika sätt, berättar Carlos Behrens (översatt från Engelska).  

På svenska heter monstren Plastis, Prassel och Flamman, och på engelska har de döpts till Plastiblast, Origaminews och Incinerage

Tanken bakom Plastis, Flamman och Prassel (som monstren heter) är att de ska visa vägen till en enklare sopsortering och göra det roligare att sortera i sopsugen.

En del av insatsen handlar också om att uppmärksamma fördelarna med att sortera mera plast och tidningar i sopsugen  och de är också en del av en tävling i kvarteret Hornslandet där målet är att minska restsoporna hos Flamman, och sortera mer hos Plastis och Prassel.

Plastis är sopsugsmonstret som tar hand om dina plastförpackningar

Plastis är karaktären som tar hand om alla dina vanliga plastförpackningar, så länge de får plats i sopsugen. Karaktärens utformning och design är inspirerad av klassiska superhjältar och Plastis är hittills mångas favoritmonster om de får välja.

Prassel är sopsugsmonstret som tar hand om dina tidningar, papper och övriga tryckssaker

Prassel är tidningsmonstret som inspirerats i sin utformning av origami-influenser. Genom att knapra på allt papper, trycksaker och tidningar som sorteras här skapar Prassel nya typer av origamifigurer av det som återvinns. Ett exempel är figuren som Prassel håller i sin vänstra hand.

Flamman är sopsugsmonstret som tar hand om allt icke-återvinningsbart material.

Flamman är restavfallsmonstret so tar hand om det som blir över efter allt återvinningsbart har sorterats ut hos vännerna Plastis och Prassel. Både namnet och eld-temat handlar om att det som slängs hos Flamman förbränns och blir till fjärrvärme. Helst ska man inte mata Flamman för mycket eftersom det kan leda till magont, särskilt med blött avfall som tex. matrester eller annat som hade kunnat återvinnas. Flamman blir riktigt glad om restsoporna minskar, och när torra och lätta påsar slängs i den grå sopsugen.

Monstren sitter vid Husarvikstorget, på innergården bakom huset Husarviksgatan 20

Nu är förhoppningen att Plastis och Prassel ska få ännu mer mat att knapra på, samtidigt som det osorterade avfallet hos Flamman minskar för att undvika magont.

Hur tycker du monstren blev till slut?

– Jag är väldigt glad över resultatet! Jag hoppas verkligen att dessa tre monster kan få fler att återvinna och tänka på vad man slänger var. Här i Spanien så är vi inte så duktiga på det, staden är inte uppbyggd på det sättet. Men jag tycker att det är viktigt med återvinning och vi måste hjälpa världen så mycket vi kan, säger Carlos Behrens. (översatt från Engelska)

Carlos Behrens, designern bakom Prassel, Plastis och Flamman

De tre återvinningsmonstren kommer att sitta uppe under en testperiod 2021 och insatsen genomförs av LocalLife och KTH i samarbete med Stockholmshem och Envac.


Text: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Plusenergihusen, Hornslandet

Utomlandskänsla med nya padelbanor i Norra Djurgårdsstaden

Det osar från paellan som steks på en muurikka. Ett smattrande ljud från bollar som skjuts i glasrutor. Skratt, musik och härlig stämning. De nya padelbanorna i Norra Djurgårdsstaden är en mötesplats för alla – även för de som inte vill spela padel.  Alexandra Fromholtz tillsammans med Hassan Kasujja driver den nya anläggningen i Norra […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Granne! Hur är blodtrycket?

Verktyg, stege och pirra har hittills varit populära saker att låna eller hyra ut i LocalLife’s marknadsplats. Men några grejer är lite speciella och unika. Johanna Wannberg jobbar inom vården och lånar gärna ut sin blodtrycksmätare till en granne. – Det är den saken som familj och kompisar alltid vill testa när de kommer hem […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Sydeuropa flyttar in i Norra Djurgårdsstaden

Lördag eftermiddag i den lilla stadsdelen. Epiceriets uteservering är överraskande tom. Det beror högst troligt på hagelstormen som nyss dragit förbi. Ett steg in i lokalen så är aprilvädret bortglömt och kaffedoften sprider sig.  Norra Djurgårdsstaden har fått en ny delikatessbutik! De små borden i lokalen är fullsatta. Det sorlas från gästerna och pyser från […]

Local Life App Download