Reflektioner från året som gått

Hornslandet

Hej alla grannar, David från LocalLife här. Året börjar gå mot sitt slut och eftersom vårt lokala reportage denna veckan ställdes in på grund av viruset så tänkte jag att jag skriver några rader till er här istället.

Några höjdpunkter från 2020

Tack till alla er engagerade användare i Hornslandet som varit med under året! Det är ni som gör det här projektet och utan er hade vi inte kunnat ta oss så långt som vi gjort. Här kommer en liten recap från några av höjdpunkterna.

Hornslandet i somras

I maj lanserade vi appen till några fåtal grannar i kvarteret för första gången, med en mycket uppskattad felanmälantjänst av sopsugen, som vi just nu håller på att vidareutveckla och göra ännu bättre med hjälp av er fantastiska feedback.

Glass i stora lass på Husarvikstorget i augusti

I augusti åt vi glass tillsammans och fick in ett gäng nya grannar i nätverket som gjorde att vi samlade en tredjedel av kvarteret i appen. Inte långt därefter så började appen användas av er till att låna slagborrar, sälja matkassar och fråga grannskapet om hur saker återvinns.

Plastsorteringen i sopsug har nästintill fördubblats i Hornslandet jämfört med samma period förra året

Under höstens mörka månader har vi tillsammans i Hornslandet lyckats öka plastsorteringen i sopsugen med hela 82%. Det är nästintill en fördubbling jämfört med samma period förra året. En fantastisk insats av hela kvarteret som ger mer plats över till andra fraktioner i miljörummet och som bidrar till att mindre avfallshämtningar med lastbil behövs. Flera av grannarna i kvarteret har dessutom uttryckt att sortera plasten i sopsugen faktiskt är enklare än att göra det i miljörummet.

I Hållbarhetsrapporten som skickas ut varje månad tävlar du mot dig själv och dina grannar i att minska ditt restavfall så mycket det bara går

Denna veckan lanserade vi hållbarhetsrapporten! En helt ny tjänst och ett tävlingsmoment i appen där målet är att minska sitt restavfall så mycket det bara går. Idén är någonting vi har funderat på länge här på LocalLife och den bygger på ett koncept som faktiskt gav upphov till att det här forskningsprojektet blev till. Konceptet kallas för Re3 och på Engelska står det för Reduce, Reuse, Recycle – alltså minska, återanvänd, återvinn.

Re3 – Reduce, Reuse, Recycle

Vad betyder detta då? Jo, konceptet står för samma principer från den så kallade “Avfallshierarkin” eller “Avfallstrappan”. Ett direktiv där EU-länderna kommit överens om att i första hand minimera och förebygga att avfall uppstår över huvud taget, i andra hand återanvända saker genom tex. second hand, och i tredje hand att materialåtervinna. Sist och de sämsta alternativen i avfallstrappan är att utvinna energi genom att förbränna eller deponera avfallet.

Slutmålet i avfallstrappan och de två högsta trappstegen handlar om att minimera och förebygga att avfall uppstår från första början

Hållbarhetsrapporten

Tanken bakom tjänsten Hållbarhetsrapporten och vår sida Klimatsmart vardag i LocalLife bygger just på avfallstrappans principer. Det är därför som era resultat baseras på hur mycket som slängs i restavfallet, mer så än hur mycket som sorteras. Helt enkelt eftersom det bästa avfallet är det som aldrig uppkommer! Självklart är det fortfarande viktigt att sortera bättre. Det är troligtvis också en av de bästa strategierna för att lyckas få en bra poäng och att nå de topp 10% bästa i kvarteret i Hållbarhetsrapporten.

På sidan Klimatsmart vardag i LocaLife kan du följa hur mycket restavfall ditt hushåll slänger jämfört med dina grannar

Det är idag nästintill omöjligt att hålla koll på hur mycket man slänger och sorterar månad för månad och vilket miljöavtryck detta får, ifall du inte har en våg i entrén därhemma det vill säga. Vi hoppas att Hållbarhetsrapporten och sidan Klimatsmart vardag kan bli ett enkelt och roligt verktyg i vardagen, som synliggör och ökar medvetenheten kring hur mycket som slängs och ger smarta tips på hur man kan bli bättre på att minska sitt restavfall och sortera mera.

Dags att växla upp

Jag stöter ibland på folk som säger att “min källsortering eller konsumtion spelar i alla fall ingen roll i det stora hela”. Och jag måste medge att det kan stundtals kan kännas så även för oss som jobbar hela dagarna med det här.

Samtidigt lever vi idag i Sverige som om vi hade 4 jordklot. Varje person genererar idag 473 kg avfall per år, en siffra som ökat med 81% sedan 1975. Om lite mindre än en månad går vi in i 2021, vilket innebär att vi har ca 9 år på oss att begränsa den globala uppvärmningen och nå upp till klimatmålen i Parisavtalet.

Ibland är det viktigt att påminna sig själv om de här siffrorna och att det vi håller på att skapa tillsammans, här och nu – i lilla Hornslandet, faktiskt spelar roll.


Vi i LocalLife-teamet ser mycket fram emot det nya året tillsammans med er i Hornslandet!

Bästa hälsningar,

David från LocalLife


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Plusenergihusen, Hornslandet

Shoppa med gott samvete i NDS nya second-handbutik

Ovanför Hemköp har Agape Second Hand slagit upp dörrarna. Här finns det plats för inspiration, nyfikenhet och en massa gamla grejer. Familjen Lindvall har flyttat från Lidköping för att föra vidare familjeföretaget till Stockholm. I höstas gick lasset med fyra barn och stora drömmar till huvudstaden.  Madeleine Lindvall är dotter till Rolf Wernersson som startade […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Handla klimatsmart hos Myrorna i Ropsten

Att handla second hand har både blivit trendigt och enkelt de senaste åren. På nätet hittar du en mängd olika köp och sälj tjänster där både privatpersoner lägger ut sina saker, men också företag som gör vinst på att sälja vidare prylar. Några som har varit med i branschen länge är Myrorna som startade redan […]

Hornslandet

Skulle du låna ut ett verktyg till din granne?

Många av våra verktyg och prylar använder vi bara ett fåtal gånger under deras livstid. Att dela på grejerna är både bra för miljön och plånboken och att kunna gå hundra steg för att låna en pryl sparar ju tid också.  Ida stod inför ett dilemma. Hennes beställning på två stora tavlor hade kommit. Hon […]

Local Life App Download