Skulle du låna ut ett verktyg till din granne?

Hornslandet

Många av våra verktyg och prylar använder vi bara ett fåtal gånger under deras livstid. Att dela på grejerna är både bra för miljön och plånboken och att kunna gå hundra steg för att låna en pryl sparar ju tid också. 

En delningsekonomi innebär bland annat att verktyg, fordon och ytor kan delas. En borrmaskin används till exempel i genomsnitt 18 minuter under sin livstid.

Ida stod inför ett dilemma. Hennes beställning på två stora tavlor hade kommit. Hon ville sätta upp dem på väggen men när hon insåg att det skulle krävas en slagborr tog det stopp.

Hon kunde såklart låna en från sin bror. Det hade dock krävt en tur och returresa till Nacka och hade kostat onödigt mycket tid. Hon mindes då den där appen hon loggat in på efter en lockande affisch i hissen.

Ida chansade och gjorde något som hon själv tvivlade på. Hon postade ett inlägg. Men skulle någon ens se det? Var inte appen bara till för information? Hon var inte ens säker på att det var tillåtet att skriva egna inlägg. Men hon tryckte på publicera och väntade.

Självklart är LocalLife till för användarna och genom att fler använder verktygen och kommunicerar med varandra genom nätverket så kan appen växa sig hur stor som helst. Kanske behöver du hjälp från en granne? Eller så har du något att sälja eller bara vill tipsa om något i området som du tycker att dina grannar borde känna till.

Att göra ett inlägg till dina grannar i LocalLife är enkelt – och naturligtvis helt lagligt!

Ida behövde inte vänta länge efter att hon publicerade sitt inlägg. 30 minuter senare plingade det till i telefonen. En granne som sett Idas fråga om att få hyra en slagborr svarade att hon gärna fick låna deras. 

– Jag blev så glad över att appen funkar och hur den skickade ut mitt inlägg till de som anslutit sig. Ett uppkopplat grannskap som man kan nå ut till underlättar vardagslivet, säger Ida.

Att dela på saker bygger i grund och botten på att vi litar på varandra.

Personen som svarade på inlägget var en familjefar som bodde i samma område som Ida. Hon slapp nu att åka till hennes bror i Nacka och tavlorna kom upp på väggen. 

– Jag gick ju hundra steg för att låna den, och sen hundra steg för att lämna tillbaka den. Jag fick också instruktioner från ägarna hur den funkade och så. Smidigare kan det inte bli.

Som tack för lånet tog Ida med sig nybakta kakor från ett café i närheten. För Ida öppnade händelsen dörren till fler interaktioner med grannar och snart därefter la hon ut ett annat inlägg som gav frukt – bokstavligt talat. En frukt-och grönsakslåda skulle levereras när Ida var bortrest och istället för att den skulle förgås la hon ut ett inlägg som möjliggjorde för en granne att få plocka upp den istället. 

Ida fick hänga upp sina tavlor snabbt och lätt tack vare att hon vågade be sin grannar om hjälp

– Jag kommer nog att fortsätta använda appen när det uppstår oförutsedda situationer,  när jag behöver hjälp. Om jag var på andra sidan bordet så skulle jag kunna tänka mig att ställa upp för en granne. Det känns som att man knyter starkare an till sitt grannskap, avslutar Ida.

Verktyg är en av de prylar som de flesta svenskar kan tänka sig att dela på mera

Text: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Avslutningsglass tillsammans med LocalLife

LocalLife’s boendeplattform i kvarteret Hornslandet, Norra Djurgårdsstaden, har under det senaste året bidragit till att skapa en enklare, trevligare och klimatsmartare vardag för många av de boende som använt tjänsten. Nästan 300 glassar delades ut under LocalLife’s avslutningsevenemang för kvarteret i början av september. Många kom för att tacka, fråga om framtiden men också – […]

Hornslandet

Tack för att ni visar vägen till nästa generations lösningar

På avslutningsevenemanget i början av september där LocalLife bjöd på glass och fiskedamm på Husarvikstorget väcktes frågor från några av er grannar i kvarteret som använder appen. Vad händer nu när projektet som arbetat med att utveckla appen tar slut? Vad blir nästa steg? LocalLife-appen har nu under över ett års tid varit en naturlig […]

Hornslandet

Vad händer på Kolkajen?

Lite mer än halva NDS är färdigbyggt. Men det återstår mycket innan stadsdelen rymmer de 12 000 lägenheter och 35 000 arbetsplatser som planeras när allt är klart 2030. 2012 flyttade de första boende in i sina lägenheter och hela 60 000 personer förväntas bo och leva i stadsdelen när den är färdig. Christina Salmhofer […]

Local Life App Download