Stora Skuggans café – det lilla fiket med stora planer

Hornslandet

Lokalen på Bobergsgatan 71 har nyligen fyllts med bullar, bröd och betong. Det lilla caféet är den första hyresgästen på platsen. Nygamla i området då caféet är en förlängd arm från Stora Skuggans Värdshus.

Kaffet och maskinen hör ihop. Alexandra och hennes familj har valt kaffeleverantör med omsorg.

Stora Skuggans Café har nyss öppnat upp portarna och inuti är det rustikt och nyttfräscht. Det luktar mysigt av bullar och bröd och golvet har knappt hunnit trampats på även om öppnandet gick över förväntan. 

– På öppningsdagen var det kö när vi öppnade på morgonen och som tur var hade vi tillräckligt med grejer. Vår bagare Ivar hade satt en deg på ett halvt ton, säger Alexandra som är den äldsta av tre döttrar till Carola, navet i familjens restaurangverksamheter. Familjen Magnusson är de nyinflyttade caféägarna på Bobergsgatan. Stora Skuggans Värdshus blev deras för några år sedan efter att de först firat jul på restaurangen och några veckor senare dök kåken upp på Blocket. De fick börja med att riva ut allt från de gamla ägarna för att få det som de ville. Nu har de både rustat upp restaurangen och maten. 

-Vi har inte lagt några pengar på marknadsföring för Stora Skuggan utan vi ville öppna det här caféet istället. Vi hoppas på att det här ska bli en förlängning, ett fönster till det, säger Alexandra.

 – Jag säger “vi” för vi barn har alltid varit med på ett hörn, fortsätter hon.

Alexandra är utbildad arkitekt men när hennes mamma började jobba med skolmat i egen regi för många år sedan hakade hon på och småsystrarna kom sedan efter. Restauranger som Matmekka, Matkonst och Matoteket är restauranger som drivs av familjen. 

– I sånna här coronatider och som ett litet företag får man göra allt själv. Jag har ritat butiken, köpt virket, fraktat hit det, målat och nu står jag här och säljer, berättar Alexandra. Framöver är det dock troligare att det är hennes lillasyster Ebba och bagaren Ivar man träffar bland bullarna i det nya caféet.

Hyllorna fulla med bröd. Till premiärdagen satte bagaren Ivar en deg på ett halvt ton.

Tommy bor runt hörnet och kommer in för att köpa kaffe. Även om caféet bara har haft öppet i någon vecka så har han redan blivit stammis. Han berättar att han brukar åka till ett litet italienskt café på Fridhemsplan för att få sig gott kaffe. 

– Det känns bra att ni har öppnat så här nära. Kaffet är grymt! Säger Tommy och tar en take away-mugg med sig ut till de små caféborden på utsidan.

Eftermiddagssolen strålar på uteserveringen och när torget utanför är färdigt så kommer det stå ett träd och permanenta sittmöbler utanför. 

-Vi tyckte att huset var väldigt fint och sen ligger lokalen bra i förhållande till busshållplatsen. Det är lätt att ta med sig nåt härifrån innan man åker iväg, säger Alexandra när hon berättar om varför de valde att öppna verksamheten just här. Familjen har storslagna planer för det lilla caféet. Cykelverkstaden bredvid hyr ut cyklar och tanken är att man hos Stora Skuggans Café kan få med sig en picknickkorg och dra iväg på utflykt. Det funderas på något typ av brödabonnemang för de som bor i närheten. En påse med olika sorters bröd som levereras en gång i veckan. 

– Här kommer man att kunna hämta “julkassar”, sill till midsommar eller “helgkassar”, berättar Alexandra. 

Den som väntar på något gott kan gå till Stora Skuggans Café för där finns det antagligen något som faller i smaken – eller så är det påväg att skapas.

Uteserveringen har härlig eftermiddagssol

Text och foto: Caroline Bondhus LindgrenShare this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Hornslandet – ett projekt för hållbarhet

För över tio år sedan beslutade Stockholms stad att Norra Djurgårdsstaden skulle bli ett hållbarhetsprofilerat område. Hornslandet var ett av projekten som ingick i etapp två. Vi har mött arkitekten Maria Axelsson som tar oss tillbaka till ritbordet där allt började. Hornslandet fick sitt namn 2013 och innan dess hette inte platsen något speciellt. Innan […]

Local Life App Download