Klädbytardagen i NDS – en succé!

Blogg

Solen lyser upp Norra Djurgårdsstaden den här lördagsmorgonen. Grannar möts. Mössor, bodys, leksaker, jackor och stövlar får nya ägare. Det fikas på Helmers Lilla Kök och några väntar på att fler kläder och storlekar ska komma in. Barnen leker utanför. En liten kille har spanat in en nalle. Han vet inte vad han ska döpa den till än men kramar om den hårt och är glad över sitt nya gosedjur.

Sofia Lundegård har tagit med sig dottern Lykke till klädbytardagen. Hon tycker inte att eventet bara handlar om att byta kläder med varandra.
– Det blir en gemenskap och det är roligt att träffa grannar så här. Sånt här öppnar upp att prata med andra som bor i området. Vi är så många här i samma situation med små barn, säger hon.

Sofia Lundgård tog med sig dottern Lykke till klädbytardagen i Norra Djurgårdsstaden

Emelie Weibull letar efter barnkläder till en fyraåring och en ett och ett halvt-åring.
– Det här är jättetrevligt! Vi är så många barnfamiljer här! Jag såg några som tog de kläderna som jag hade med mig. Då blir man glad och man känner en samhörighet, berättar hon.

Emelie Weibull 
– Jättetrevligt! Jag vet många som skulle komma hit idag!

Klädbytardagen kom upp som ett förslag av initiativtagaren Päivi Carlberg. Hennes filosofi var att göra det enkelt och med så lite förhållningsregler som möjligt. Tanken skulle vara att man lämnar in kläder och byter till sig sånt man har användning för.

George Palmer är här med sina vänner som bor i Norra Djurgårdsstaden. Han och hans sambo väntar tillsammans deras första barn.
– Våra vänner tog med oss hit. Vi har hittat jättefina saker. Eftersom vi väntar vårt första barn så är det jättebra! Nästa gång kommer vi tillbaka med det här och kanske ännu mer att byta med, säger han glatt.

George Palmer blir pappa i sommar. Han och sambon passade på att byta kläder när de besökte sina vänner i Norra Djurgårdsstaden.

Det är fler som hoppas på en uppföljare. Päivi Carlberg har fått många uppskattande ord och önskemål om fler liknande event.
– Många vill ha en ny klädbytardag till hösten när man behöver nya typer av kläder. Om det finns önskemål om det så fixar jag gärna. Vill man hjälpa till och har förslag om förbättring så är man varmt välkommen, uppmanar hon.

Päivi Carlberg står bakom idén. Om intresse finns ser hon gärna till att det blir en ny klädbytardag i höst igen.

Även om beröm har haglat över henne under dagen så tycker hon inte att det är hon som gjort det största jobbet.
– Jag vill rikta ett tack till alla fantastiska grannar som kom! Jag har fått så mycket beröm men de som ska ha tack är de som kom hit! Det är ju de som gjort det möjligt!


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Klädbytardag i NDS får grannar att lära känna varandra

Den 6 april blir det klädbytardag i vår stadsdel! Helmers Lilla Kök på Husarvikstorget förvandlas från fik till barnklädesutställning och alla är välkomna! Päivi Carlberg bor i Norra Djurgårdsstaden och är en aktiv medlem i grannskapsnätverket Locallife. Hon kom på idén med att anordna en klädbytardag när hennes son växte ur plagg efter plagg. Sonen […]

Blogg

Lilla Paris i Norra Djurgårdsstaden

Irma Castaños vet hur man skapar en fransk stämning på sin lilla restaurang. Hos henne samlas man för crepês, jazz och härlig stämning. Det är fredagskväll på Blanche Crepêrie. Ute i den mörka kvällen faller regnet ner. Människorna där ute går snabbt och hukar sig för att inte bli blöta. Här inne luktar det sött […]

Blogg

Så länge tar det att sälja sin lägenhet – jämfört med 2018

En snabbare marknad och en vändning gällande nyproduktion. Läs om de senaste trenderna i grannskapets bostadsmarknad i Fastighetsbyråns unika krönika för LocalLifes medlemmar. Ökad takt på marknadenÅret 2019 har startat med en något snabbare marknad än hösten. En lägenhet tar i snitt 20 dagar att sälja jämfört med cirka 30 dagar under 2018. Vi upplever […]

Local Life App Download