Klädbytardagen i NDS – en succé!

Blogg

Solen lyser upp Norra Djurgårdsstaden den här lördagsmorgonen. Grannar möts. Mössor, bodys, leksaker, jackor och stövlar får nya ägare. Det fikas på Helmers Lilla Kök och några väntar på att fler kläder och storlekar ska komma in. Barnen leker utanför. En liten kille har spanat in en nalle. Han vet inte vad han ska döpa den till än men kramar om den hårt och är glad över sitt nya gosedjur.

Sofia Lundegård har tagit med sig dottern Lykke till klädbytardagen. Hon tycker inte att eventet bara handlar om att byta kläder med varandra.
– Det blir en gemenskap och det är roligt att träffa grannar så här. Sånt här öppnar upp att prata med andra som bor i området. Vi är så många här i samma situation med små barn, säger hon.

Sofia Lundgård tog med sig dottern Lykke till klädbytardagen i Norra Djurgårdsstaden

Emelie Weibull letar efter barnkläder till en fyraåring och en ett och ett halvt-åring.
– Det här är jättetrevligt! Vi är så många barnfamiljer här! Jag såg några som tog de kläderna som jag hade med mig. Då blir man glad och man känner en samhörighet, berättar hon.

Emelie Weibull 
– Jättetrevligt! Jag vet många som skulle komma hit idag!

Klädbytardagen kom upp som ett förslag av initiativtagaren Päivi Carlberg. Hennes filosofi var att göra det enkelt och med så lite förhållningsregler som möjligt. Tanken skulle vara att man lämnar in kläder och byter till sig sånt man har användning för.

George Palmer är här med sina vänner som bor i Norra Djurgårdsstaden. Han och hans sambo väntar tillsammans deras första barn.
– Våra vänner tog med oss hit. Vi har hittat jättefina saker. Eftersom vi väntar vårt första barn så är det jättebra! Nästa gång kommer vi tillbaka med det här och kanske ännu mer att byta med, säger han glatt.

George Palmer blir pappa i sommar. Han och sambon passade på att byta kläder när de besökte sina vänner i Norra Djurgårdsstaden.

Det är fler som hoppas på en uppföljare. Päivi Carlberg har fått många uppskattande ord och önskemål om fler liknande event.
– Många vill ha en ny klädbytardag till hösten när man behöver nya typer av kläder. Om det finns önskemål om det så fixar jag gärna. Vill man hjälpa till och har förslag om förbättring så är man varmt välkommen, uppmanar hon.

Päivi Carlberg står bakom idén. Om intresse finns ser hon gärna till att det blir en ny klädbytardag i höst igen.

Även om beröm har haglat över henne under dagen så tycker hon inte att det är hon som gjort det största jobbet.
– Jag vill rikta ett tack till alla fantastiska grannar som kom! Jag har fått så mycket beröm men de som ska ha tack är de som kom hit! Det är ju de som gjort det möjligt!


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden. Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, […]

Blogg

Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden. Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Local Life App Download