Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Blogg

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden.

Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. Sara Söderberg är konstnären som håller i aktiviteten. Hon är keramiker och skall tillsammans med allmänheten skapa en mötesplats i form av sittytor och en grillplats – allt gjort i tegel. Hon menar att lera är både ett värdelöst och värdefullt material som kan användas till mer saker än vad det görs idag. I det här fallet använder hon tre typer av tegel. Lokalt uppgrävd lera från Årsta, återbrukstegel från olika rivningar i Stockholm och tegel från Haga tegelbruk. Det är Sveriges sista tegelbruk och samma bruk som gjorde teglet till Gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden. Alla tre sorter skall samlas i ett verk som ska stå vid Husarviken.

Poängen med konstverket är att det ska vara välkomnande och inbjudande. Vi får se vad det blir men jag tänker mig ett möblemang och en eldstad, berättar Sara Söderberg.

De som medverkar får varsin rå tegelsten som de får smycka som de vill. Några har gjort mönster, andra har fäst mynt och pärlor längs med sidorna. Simon visar upp sin sten och berättar att han gjorde mönster med en gaffel.

– Det var inte så svårt. Jag kommer att komma hit och titta sen när det är klart. Det är kul att få ha varit med och gjort det, säger Simon.

Malin Lobell bor inte i området men har kommit hit för att delta i konstverksskapandet. Hon tycker att organiska motiv passar på det organiska materialet och har gjort illustrationer av vatten, blad och insekter på tegelstenens sidor.

Det är viktigt att skapa gemensamma platser. När man är delaktig så får man se processen. Annars är det ofta bara en byggarbetsplats och sen är det klart, säger Malin som också själv är konstnär.

Eftersom Sara Söderberg är keramiker till vardags ville hon lyfta leran från det bara handen kan skapa och ta den konsten till det offentliga rummet.

Norra Djurgårdsstaden har tegel så nära hjärtat med tanke på Gasklockorna. Ur hållbarhetssynpunkt måste man tänka på hur man jobbar och vad man får fram. För mig betyder hållbarhet omsorg inför människor och natur. Och eftertanke, säger hon.

På invigningsdagen den 18 maj kommer verket att stå klart. Ett stadsvandringsmaraton kommer också att äga rum. Lokala experter, konstnärer och stadsutvecklare kommer att närvara och evenemanget hålls av konstnärsgruppen Mossutställningar.


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden. Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Blogg

Klädbytardagen i NDS – en succé!

Solen lyser upp Norra Djurgårdsstaden den här lördagsmorgonen. Grannar möts. Mössor, bodys, leksaker, jackor och stövlar får nya ägare. Det fikas på Helmers Lilla Kök och några väntar på att fler kläder och storlekar ska komma in. Barnen leker utanför. En liten kille har spanat in en nalle. Han vet inte vad han ska döpa […]

Local Life App Download