Lilla Paris i Norra Djurgårdsstaden

Blogg

Irma Castaños vet hur man skapar en fransk stämning på sin lilla restaurang. Hos henne samlas man för crepês, jazz och härlig stämning.

Det är fredagskväll på Blanche Crepêrie. Ute i den mörka kvällen faller regnet ner. Människorna där ute går snabbt och hukar sig för att inte bli blöta. Här inne luktar det sött och varmt av crepês som Irma Castaños tillagar på en varm häll, synlig från restaurangen. Jazztrion som nyss anlänt till restaurangen börjar stämma sina instrument. Det känns som att Norra Djurgårdsstaden har förvandlats till Paris för en kväll.

Irma driver Blanche Crepêrie sedan några år tillbaka. Innan har hon haft caféer runt om i hela Stockholm men trivs allra bäst här i Norra Djurgårdsstaden.

Här är det ett lugnare tempo och det är nära både staden och naturen, berättar hon.

Hon har själv två Jack Russels och på hennes restaurang får man mer än gärna ta med sina egna fyrbenta vänner. Men det är inte bara hundmänniskor som besöker Blanche Crepêrie. Hit kommer turister, stammisar från området, barnfamiljer och musikälskare.


“Jag brukar presentera stammisar för varandra. Om de till exempel bor i samma hus så brukar jag berätta det för dem.”

För mig är det jätteviktigt med stammisar. Inte bara för pengarna utan för att man gillar varandra. Jag brukar presentera stammisar för varandra. Om de till exempel bor i samma hus så brukar jag berätta det för dem och då kan de hända att de sett varandra förut, men inte vågat hälsa. Vissa säger att svenskar inte är öppna men här samlas alla typer av människor, säger hon.

Jazzbandet har dragit igång. En trio med elgitarr, trummor och kontrabas. Runt om äter gästerna, diggar med i musiken och pratar med varandra. Man hör språk som franska, spanska och svenska. Bandet leds av Hans Olding som håller i jazzkvällen. Han bokar musiker och bestämmer vad som ska spelas. Oftast är de tre, men vilka musiker han får med sig varierar från vecka till vecka.

Vi spelar akustisk jazz, blandad musik med influenser från hela världen. Ibland brasiliansk jazz, ibland improviserad, berättar Hans. Han fick frågan av Irma för ett år sedan och sedan i höstas har Hans och hans musikervänner spelat på Crepêriet varje fredag. Målsättningen är att jazzkvällarna ska fortsätta hela våren.

Det är bekvämt för de i området att bara kunna slinka ner här en fredagskväll och lyssna på bra musik, istället för att åka in till stan. Det är en väldigt familjär stämning här. Folk äter och vi spelar, säger Hans.

Att det blev jazzkvällar på Blanche Crepêrie är ingen slump. Irma beskriver sig själv som envis och jazz har en speciell plats i hennes hjärta.

Jag älskar jazz! Det känns i själen och inombords när man lyssnar på det, brister hon ut. Under våren kommer det att bli ännu mer jazz i Norra Djurgårdsstaden. På lördagar skall lokalbandet April Fools ta plats på den lilla restaurangen.

Det är viktigt med lokala musiker för gemenskapen och vi har många musiker i området. Cider, jazz och crepês hör ihop. Det är lite franskt bohemiskt sådär, avslutar Irma skrattandes.


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren, caroline@locallife.se


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden. Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, […]

Blogg

Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden. Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Local Life App Download