Lokala nyheter på gångavstånd

Blogg

Norra Djurgårdsstaden är inte en sovande stadsdel. Eldsjälen Stefan Killander driver det populära Ekbladet. Ett digitalt och lokalt nyhetsblad med dryga tusen unika läsare varje vecka. Caroline från LocalLife har träffat Stefan och fått lära sig mer om hans stadsdel.

Jag skriver om det som är gångavstånd till, säger Stefan om de lokala nyheterna han publicerar på Ekbladet.

 Stefan är lite av en lokalkändis i Norra Djurgårdsstaden. Trots att han bara bott i stadsdelen i fem år. Människorna vi möter hälsar glatt på honom och han hälsar tillbaka.

Stefan pekar på små butiker och restauranger och berättar vad de säljer, vilka som jobbar där och vilka event de anordnar. På de som jobbar hälsar han genom skyltfönstren.

– Det är jazzkvällar på Creperie Blanche, frisörsalongen ska snart ha en vernissage och både på Café Två Bönor och på Selma Deli kan man gå på after work. Det är kul att det händer lite. Det är ganska lugnt i området på dagarna. För lugnt. Det finns inga kontor här än och alla som bor här är iväg på sina jobb. När kontoren flyttar hit kommer det bli mer levande på dagarna också. Det jag gillar med Norra Djurgårdsstaden är att det är en förort. Det är lugnt och tyst här men bara en 25 minuters promenad till Stureplan, Östermalmstorg eller Lidingö.

Namnet till lokalbladet kom Stefan på när han insåg att domänen norradjurgårdsstaden.se var upptagen. De flera hundra år gamla ekarna som är planterade runt om i Norra Djurgårdsstaden fick istället ge namn åt nyhetssidan, där han blandar både historia om området med nyheter och aktualiteter. Ekarna planterades på Gustav Vasas tid och skulle användas som virke till skepp.

Det tar ungefär 200 år för en ek att växa till sig till virke. När ekarna hade vuxit klart och var redo för att bli virke hade man börjat bygga skeppen av stål. Det är svårt att planera framåt när byggmaterialet tar 200 år att få fram, skrattar Stefan.

Han är inte bara intresserad av historia. I ung ålder drömde han om att bli arkitekt och det intresset finns kvar. Stefan gillar att arkitekturen skiljer sig i Norra Djurgårdsstaden. Han visar upp några av sina favoritbyggnader och tycker att det är bra att staden lägger ner extra tid och arbete på att bygga snyggt i den nya stadsdelen. Att de mödar sig att lägga kullerstenar istället för enklare konstruktion uppskattar han.

Framtiden för Ekbladet är ljus. Med en växande stadsdel kommer en växande publik och Stefan vill fortsätta med lokalbladet så länge han tycker att det är roligt. Det får honom att hålla sig själv uppdaterad och han lär känna många människor i området.


Text och foto: Caroline Bondhus

caroline@locallife.se


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden. Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, […]

Blogg

Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden. Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Local Life App Download