Cykelaffären Rule 58 öppnade i rätt tid

Plusenergihusen, Hornslandet

Längst in i cykelaffären finns en liten verkstad

Blänkande cyklar på rad. En doft av gummi och kedjeolja. Två glada killar med svartsmutsiga händer upp till handlederna. Välkomna till Rule 58 i Norra Djurgårdsstaden. 

Philip Boström och Fredrik Wikner äger och driver cykelaffären Rule 58 i Norra Djurgårdsstaden

De två cykelfantasterna Philip Boström och Fredrik Wikner träffades i Östersund när de jobbade i samma cykelaffär. Philip pluggade då till maskiningenjör och jobbade extra i butiken. Cykelintresset tog över drömmen om att bli ingenjör och tillsammans startade de butiken i Norra Djurgårdsstaden tidigare i vår. 

– Jag gillar att skruva på grejer, säger Philip. Jag älskar cyklar så jag testade. Man kan alltid bli maskiningenjör senare, fortsätter han. 

Philip fixar några växlar som krånglar

Butiken öppnade upp portarna samma dag som Sverige fick sitt första bekräftade dödsfall på grund av corona och oron var stor för de nyblivna näringsidkarna. Men våren blev inte så tuff som de var rädda för.

– I efterhand visade det sig ändå vara bra timing. Folk köper cyklar som aldrig förr. De får inte resa och många drar sig för att åka kollektivt och väljer cykeln istället, berättar Fredrik. 

Han har jobbat med cyklar i hela sitt vuxna liv och har också tävlat i landsvägscykling. Förutom att cykla till och från jobbet i affären varje dag så träningscyklar han också ungefär fyra gånger i veckan. De säljer inte bara brukscyklar, barncyklar utan här kan man hitta ovanliga amerikanska mountainbikes och racercyklar. Kunderna som kommer är ofta människor som bor i området men det kan också vara kunder som åkt långväga för de specifika märkescyklarna. I den lilla butiken på Bobergsgatan får det också plats en liten verkstad. Det vanligaste kunderna kommer in med är punktering men det är de avancerade cyklarna som gör att det kliar lite extra i fingrarna på killarna. 

– Det roligaste är när någon kommer in med en fin cykel och man får göra en dämparservice, säger Fredrik med tindrande blick. 

En av favoritcyklarna i butiken är denna enligt Fredrik

Det var ingen slump att Rule 58 öppnade i Norra Djurgårdsstaden. Efterforskning om vilka områden som saknade cykelaffär gjordes och här  fanns det varken affär eller verkstad men många cyklande, potentiella kunder. Tanken med butiken är att skapa en gemenskap runt cyklarna. Till hösten hoppas de på att starta gruppturer och testevent i området. Stigarna runt Fiskartorpet och terrängen på Lidingö kommer att användas som arenor. Namnet på butiken är taget från en kultförklarad etikettsbok för cyklister och regel nummer 58 i boken lyder: Support your local bike shop. Så vill man följa regelboken är det bara att hälsa på hos Philip och Fredrik och deras cyklar. 

Rule 58s tre bästa tips för att bevara din cykel längre:

Pumpa däcken oftare än vad du tror.
De flesta punkteringar orsakas av för dåligt pumpade däck. 

Tvätta din cykel. 

Cykeln håller bättre om den är ren. 

Våga fråga. Är det något som låter konstigt eller känns konstigt – fråga någon eller kom förbi!


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Plusenergihusen, Hornslandet

Shoppa med gott samvete i NDS nya second-handbutik

Ovanför Hemköp har Agape Second Hand slagit upp dörrarna. Här finns det plats för inspiration, nyfikenhet och en massa gamla grejer. Familjen Lindvall har flyttat från Lidköping för att föra vidare familjeföretaget till Stockholm. I höstas gick lasset med fyra barn och stora drömmar till huvudstaden.  Madeleine Lindvall är dotter till Rolf Wernersson som startade […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Handla klimatsmart hos Myrorna i Ropsten

Att handla second hand har både blivit trendigt och enkelt de senaste åren. På nätet hittar du en mängd olika köp och sälj tjänster där både privatpersoner lägger ut sina saker, men också företag som gör vinst på att sälja vidare prylar. Några som har varit med i branschen länge är Myrorna som startade redan […]

Hornslandet

Reflektioner från året som gått

Hej alla grannar, David från LocalLife här. Året börjar gå mot sitt slut och eftersom vårt lokala reportage denna veckan ställdes in på grund av viruset så tänkte jag att jag skriver några rader till er här istället. Några höjdpunkter från 2020 Tack till alla er engagerade användare i Hornslandet som varit med under året! Det är […]

Local Life App Download