Shoppa med gott samvete i NDS nya second-handbutik

Plusenergihusen, Hornslandet

Ovanför Hemköp har Agape Second Hand slagit upp dörrarna. Här finns det plats för inspiration, nyfikenhet och en massa gamla grejer.

Familjen Lindvall har flyttat från Lidköping för att föra vidare familjeföretaget till Stockholm. I höstas gick lasset med fyra barn och stora drömmar till huvudstaden. 

Madeleine Lindvall är dotter till Rolf Wernersson som startade Agape Second Hand

– Vi kände att vi hade gjort det vi kunde i Lidköping. Nu hoppas vi på att kunna starta fler butiker i Stockholm och sedan i fler städer, säger Madeleine om planen för Agape. 

För 15 år sedan började Agape som ett loppisbord och ett pensionsprojekt för Madeleine Lindvalls pappa. Nu har Madeleine och hennes man Jonathan tagit företaget och familjen med sig till Stockholm för att bygga något nytt och större.

Porslin och glas finns det mycket av i butiken. Madeleine hjälper kunderna att hitta rätt med hjälp av skyltning och ordning och reda

Hon förklarar att deras butik är en klassisk välgörenhets-second hand med en modern känsla. På Agape är de anställda ofta volontärer som arbetstränar. Människor från olika bakgrunder och branscher får chansen till ett snällare arbetsklimat. Överskottet går till olika projekt i framförallt Bulgarien där Madeleines pappa har varit verksam i olika biståndsprojekt sedan 60-talet. Dit skickas pengar men också saker som är svårsålda här i Sverige. 

Här i den stora, öppna lokalen finns allt från smycken till barnkläder och porslin och något för alla. Madeleine vet att det kan vara krångligt att handla på second hand och att det tar lite tid att lära sig det. Men för att underlätta för köparna så har de några knep. 

– Det ska vara enkelt för kunderna att hitta. Vi sorterar till exempel kläderna efter storlek så att man direkt kan gå till rätt klädhängare och hitta plagg som passar. Vi har stylingytor för att inspirera och de gör vi om varje vecka. Det vi ställer fram där säljs ofta direkt, säger Madeleine.

Madeleine är själv en erfaren second hand-handlare och hemma i huset på Lidingö är allt förutom soffan och några smågrejer köpta på andrahandsmarknaden.

– Många som kommer hem till oss tror inte att så mycket är second hand som det är. Nu är jag också med i ett projekt som gör att jag inte får köpa nya kläder. Allt måste vara återbruk, berättar Madeleine. 

För att inspirera fler till att handla begagnat så driver de sitt instagramkonto för butiken där de lägger upp bilder på varor som kommit in. Men här visas även stylingtips i färgskalor, olika tidsepoker och material i en härlig blandning! 

Madeleines bästa tips för att bli en bättre second hand-handlare:

#1 Tycker du att det är fint? Köp det. Det är inte dyrt och blev det fel kan du skänka tillbaka.  

#2 Shoppa efter framtida behov. Passa på när du hittar något som du kan ha användning för. 

#3 Ta med familjen. Låt barnen välja. Här kan man säga JA eftersom priset inte är högt och pengarna går till välgörande ändamål. 

#4 Behöver du något nytt? Tänk återbruk först. Oftast så finns det du behöver på second hand. Du behöver bara var lite open minded. 

Följ Agape på instagram: @secondhandagape.stockholm 


Text & Foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Plusenergihusen, Hornslandet

Här kommer Berghs!

I över hundra år har det producerats stadsgas i Gasverket men nu ska rykande färska kommunikatörer spottas ur byggnaden. Berghs School of Communication har flyttat till Norra Djurgårdsstaden!  Den första januari i år stod Camilla Wallander och hennes kollegor utanför portarna till en ny knytpunkt i NDS. Innanför dörrarna finns 3500 kvm fördelade på tre […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Het mat i kallt klimat

Tre veckor har gått sedan Fruns Café slog upp portarna men redan nu finns det större planer. Om några månader hoppas ägarna att kunna öppna en stor indisk restaurang med uteservering och grill. – Det var ett mirakel! Cafét dök bara upp. Den hade endast legat ute i två minuter. Vi ringde direkt,  berättar Sonita […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Handla klimatsmart hos Myrorna i Ropsten

Att handla second hand har både blivit trendigt och enkelt de senaste åren. På nätet hittar du en mängd olika köp och sälj tjänster där både privatpersoner lägger ut sina saker, men också företag som gör vinst på att sälja vidare prylar. Några som har varit med i branschen länge är Myrorna som startade redan […]

Local Life App Download