Sydeuropa flyttar in i Norra Djurgårdsstaden

Plusenergihusen, Hornslandet

Philippe Cordonnier, delägare och en av initiativtagarna till Epiceriet.

Lördag eftermiddag i den lilla stadsdelen. Epiceriets uteservering är överraskande tom. Det beror högst troligt på hagelstormen som nyss dragit förbi. Ett steg in i lokalen så är aprilvädret bortglömt och kaffedoften sprider sig. 

Norra Djurgårdsstaden har fått en ny delikatessbutik!

De små borden i lokalen är fullsatta. Det sorlas från gästerna och pyser från kaffemaskinen. In till höger sträcker hyllorna ut sig med delikatesser från sydligare breddgrader. Olivolja, gåslever, hasselnötschoklad. 

Blommor är både en del av inredningen och sortimentet hos Epiceriet.

Philippe Cordonnier dyker upp med matchande rock och hatt. På fransk brytning berättar han om planerna för den nyöppnade bistron. 

– Vi såg lokalen och tänkte att vi måste göra nåt med den! Den ligger helt perfekt.

Öppnandet gick fort och inredningen är inte riktigt klar. Den 27 mars 2021 invigdes Epiceriet Gasklockan på Fågelhundsgatan med jazzband och fest. Väljer man som gäst att sitta inne ska det kännas som att sitta i en sydeuropeisk trädgård med grapefruktträd och tomatplantor. Utomhus får gästerna njuta av sol hela dagen. 

Philippes dröm är att deras ställe ska bli en del av vardagen för de boende i området. 

– Vi är som vi är och det ska vara enkelt och trevligt. Det ska vara att man tar en kaffe och snackar lite skit, säger Philippe. Många som bor här i NDS är väldigt coola och världsvana, de vet hur en tomat ska smaka, fortsätter han. 

På Epiceriet finns det mesta du kan önska dig från sydeuropa.

Det är lätt att tänka att kunden som kommer in behöver ha lite kunskap och intresse om varorna som säljs. Delikatesserna ser vackra ut men kan lätt förvirra en nybörjare. Hur ska en nyfiken förstagångsbesökare gå tillväga? 

– Man ska öppna munnen och smaka. Vi pratar hål i huvudet! Vi vill hjälpa att välja! Var inte blyg, vi är snälla. Våga! Det är därför vi finns, uppmanar Philippe. 

Philippe och sina söner. Den ena är hans son och den andra är som hans son, säger han.
Helene och Torbjörn tog en promenad från Gärdet för att besöka Epiceriet. Det blir inte sista gången, menar de. 

Även om de flesta gäster som kommer förbi är grannarna från området så kommer det även besökare längre ifrån. Philippe berättar om promenadstråken och att det kommer kunder från Lidingö och Solna.
Helene och Torbjörn tog en promenad från Gärdet för att besöka Epiceriet. Det blir inte sista gången, menar de. 

Helene och Torbjörn har gått från Gärdet för att besöka Epiceriet den här lördagen. Torbjörn ville visa Helene detta då hon är väldigt förtjust i Frankrike och byter några ord på franska med Philippe.

– Det är kul att ett sånt här ställe finns, säger Torbjörn. Vi längtar efter att de får sitt tillstånd så att vi kan njuta av ett glas Chablis på uteserveringen! 

Det är nog fler än Torbjörn och Helene som längtar efter att vädret blir varmare och att umgås ute blir enklare. Knytpunkten Epiceriet har öppet alla dagar. 

Vackra och goda specialiteter från sydeuropa.

Text & Foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Hornslandet

Avslutningsglass tillsammans med LocalLife

LocalLife’s boendeplattform i kvarteret Hornslandet, Norra Djurgårdsstaden, har under det senaste året bidragit till att skapa en enklare, trevligare och klimatsmartare vardag för många av de boende som använt tjänsten. Nästan 300 glassar delades ut under LocalLife’s avslutningsevenemang för kvarteret i början av september. Många kom för att tacka, fråga om framtiden men också – […]

Hornslandet

Tack för att ni visar vägen till nästa generations lösningar

På avslutningsevenemanget i början av september där LocalLife bjöd på glass och fiskedamm på Husarvikstorget väcktes frågor från några av er grannar i kvarteret som använder appen. Vad händer nu när projektet som arbetat med att utveckla appen tar slut? Vad blir nästa steg? LocalLife-appen har nu under över ett års tid varit en naturlig […]

Hornslandet

Vad händer på Kolkajen?

Lite mer än halva NDS är färdigbyggt. Men det återstår mycket innan stadsdelen rymmer de 12 000 lägenheter och 35 000 arbetsplatser som planeras när allt är klart 2030. 2012 flyttade de första boende in i sina lägenheter och hela 60 000 personer förväntas bo och leva i stadsdelen när den är färdig. Christina Salmhofer […]

Local Life App Download