Vi möter…

Plusenergihusen

…vår LocalLife-ambassadör Gustaf Svensson som också är energiexpert. Han är en av de första användarna av LocalLife-appen i Plusenergihusen. Till vardags jobbar han med energilösningar och av en slump flyttade han och hans familj in i Stockholms första plusenergihus. Ett hus som genererar mer energi än vad det gör av med. Genom bland annat solceller, högeffektiv isolering och energi-återvinning av avloppsvatten producerar huset ett energiöverskott. Gustaf och hans partner bodde tidigare i kvarteret Hornslandet några gator bort, men när familjen växte behövde de större och flyttade till ett av plusenergihusen.

Han ser olika fördelar med appen som LocalLife har byggt. Att kunna ha kontakt med grannar och underlätta kommunikationen är en av dem men eftersom han jobbar med energispårningar så är det som intresserar honom mest.

–  Jag tycker att appen är bra. Jag vill såklart se energiförbrukningen. Nu kan man bättre se hur mycket el man själv förbrukar hur sin elförbrukning skiljer sig mot sina grannar, berättar Gustaf. 

En funktion som Gustaf tror kommer bli vanlig om några år är att alla ska kunna styra sin elförbrukning. Under dygnet förbrukas olika stora mängder el och för att minska på trycket under de värsta timmarna kommer man i framtiden kunna styra sina hushållsapparater så att exempelvis diskmaskinen är inställd så att den diskar när trycket på el är som lägst eller att elbilen tankas under de timmarna på natten när minst el används. 

–  Det är lätt att sitta i sin egen lägenhet och känna att det inte spelar någon roll men vi vill att man ska kunna se hela bilden och kunna jämföra sin elförbrukning med andra, säger Gustaf. 

Så, vad är dina bästa tips för att spara in på elförbrukningen därhemma?

–  Mitt bästa tips är att ladda telefonen timmarna innan man går och lägger sig och sedan dra ut sladden så den slipper stå på laddning hela natten. Sen tror jag mycket på att köra diskmaskiner och ladda elbilar mm. när det är som mest förnybart i elnätet och när behovet av el är lågt. Både ger ju bra effekt, men att kombinera detta vore det bästa tror jag.

Gustaf Svensson framför Stockholms första plusenergihus där han och hans familj bor.

Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Plusenergihusen, Hornslandet

Shoppa med gott samvete i NDS nya second-handbutik

Ovanför Hemköp har Agape Second Hand slagit upp dörrarna. Här finns det plats för inspiration, nyfikenhet och en massa gamla grejer. Familjen Lindvall har flyttat från Lidköping för att föra vidare familjeföretaget till Stockholm. I höstas gick lasset med fyra barn och stora drömmar till huvudstaden.  Madeleine Lindvall är dotter till Rolf Wernersson som startade […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Handla klimatsmart hos Myrorna i Ropsten

Att handla second hand har både blivit trendigt och enkelt de senaste åren. På nätet hittar du en mängd olika köp och sälj tjänster där både privatpersoner lägger ut sina saker, men också företag som gör vinst på att sälja vidare prylar. Några som har varit med i branschen länge är Myrorna som startade redan […]

Plusenergihusen, Hornslandet

Cykelaffären Rule 58 öppnade i rätt tid

Blänkande cyklar på rad. En doft av gummi och kedjeolja. Två glada killar med svartsmutsiga händer upp till handlederna. Välkomna till Rule 58 i Norra Djurgårdsstaden.  Philip Boström och Fredrik Wikner äger och driver cykelaffären Rule 58 i Norra Djurgårdsstaden De två cykelfantasterna Philip Boström och Fredrik Wikner träffades i Östersund när de jobbade i […]

Local Life App Download