Solmogna frukter och Sunny

Blogg

Ingen NDS-bo har väl missat Sunny och hans delikatessbutik på Lövängsgatan. Här omfamnas man av klara färger, söta dofter och en välkomnande butiksägare.

Det är fredag eftermiddag och i den lilla lokala fruktbutiken kommer det glada kunder.

Sunny hälsar glatt på alla som kommer in. Avocados är populära och innan Sunny plockar upp rätt antal till kunden frågar han när de ska ätas och väljer med omsorg ut de som ska ätas på söndagen och de som ska ätas samma dag. Martin Ullrich är en av stamkunderna som går direkt till avocadohyllan.

“Jag får känslan av att Sunny kan alla kunders namn. Butiken förgyller stadsdelen.”

– Du vill ha avlånga avocado, eller hur? Frågar Sunny

– Ja, precis svarar Martin, och han är inte det minsta förvånad över att Sunny kommer ihåg det.

– Jag får känslan av att Sunny kan alla kunders namn. Butiken förgyller stadsdelen. Det är en lyx att vi får ha en sån här butik här. För mig betyder det mycket eftersom vi äter mycket frukt och grönt hemma, och jag älskar avocados, berättar Martin.

Här i butiken jobbar Sunny och en och en halv till, som han säger. En på heltid och en på halvtid. Butiken var från början ett fruktstånd i samma område som bara hade öppet på sommaren men efter att kunderna stått på sig och bett Sunny att öppna en året runt-butik gjorde han det som önskades. Att han känner sina kunder väl bekräftas när fler kommer in. Sunny hälsar glatt på en Åsa, en till Martin och en Maria.

Det är kunderna som bestämmer berättar han. Han brukar ta in det de frågar om och när de köper ber han att de ska komma tillbaka med en recension. Han säger att han inte har plats för dåliga varor. Kunder som kommer in bekräftar kvaliteten på det de handlar. Någon säger att mangon i Sunnys butik är den bästa, en annan tycker att fårosten i ostkylen är ett måste och någon annan hävdar att kvaliteten överlag är väldigt bra i den lilla butiken. Det är ingen slump att frukterna håller en hög standard. Sunny lägger ner mycket tid på att välja rätt.

Jag är i den här butiken 90 procent av min tid och kanske 10 procent i mina andra butiker. Kunderna är trevligast här. På sommaren sover jag fyra timmar varje natt. Om man ska få de bästa varorna måste man vara på plats när lastbilarna kommer till marknaden och det sker klockan tre på natten. På sommaren köper jag nästan alla mina varor lokalt. Det är svårare att göra på vintern.

I butiken finns tropiska frukter, örter, grönsaker, tulpaner och liljor. Sunny säljer också ost och olika juicer.

– När jag öppnade butiken 2012 började jag med lite få grejer som gotlandspotatis. Men allt eftersom mina kunder började fråga efter fler varor så tog jag in det. Nu har jag över hundra varor i sortimentet. Det stora problemet är att jag inte får plats, ler Sunny.

Men han vill inte ha en större lokal, inte än. På sommaren kan han ha många av varorna utomhus och då blir butiken på det sättet större. Men han har ändå planer på att utvidga.

– Jag vill gärna ha en till lokal närmre vattnet. Det är min framtidsplan, säger Sunny.


Text och foto: Caroline Bondhus


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden. Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, […]

Blogg

Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden. Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Local Life App Download