Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Blogg

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden.

Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, gästerna slår sig ner på skulpturerna och några nyfikna kollar om just deras tegelstenar kom med i konstverket. Tidigare i vår fick allmänheten vara med och skapa egna byggstenar till verket under en workshop som hölls av Mossutställningar och konstnären och keramikern Sara Söderberg.

– Det känns kul! Det är roligt att se så mycket människor här. Det är ju en mötesplats, säger Sara.


–Det har varit väldigt mycket jobb, mycket mer än vad jag trodde. Det har varit fysiskt att bygga med ett så tungt material. Varje sten väger tre till fyra kilo och jag har lyft många stenar! Vid andra tillfällen kanske man ber någon att bygga upp eller att det byggs någon annanstans, men nu har allt byggts här på plats, fortsätter hon.

Uppdraget är temporärt och Saras tanke är att verket ska kunna leva vidare även om behovet förändras. Skulpturerna är därför byggda med tegel och sammansatta med kalkbruk eftersom det då är enklare att plocka isär än om det var murat med cementbruk.

Shamsun Nahar har satt sig ner på ett av verken. Hon bor sen fem år tillbaka i Norra Djurgårdsstaden tillsammans med Calle Leijonmarck. De har sett hur Sara har byggt upp grillplatsen från sin balkong och ville därför komma till invigningen.


– Det är viktigt för grannskapet att samlas och lära känna varandra. Det är bra att man kan träffas på det här sättet, säger Shamsun.

Konstverket är en allmän mötesplats som står intill Husarviken. Det är fritt för alla att använda eldstaden och möblemanget som tillhör. Så samla några grannar, ta med grillkol och njut av en kväll med god mat och utsikt över vattnet – precis utanför din dörr.


Text och foto: Caroline Bondhus Lindgren


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden. Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Blogg

Klädbytardagen i NDS – en succé!

Solen lyser upp Norra Djurgårdsstaden den här lördagsmorgonen. Grannar möts. Mössor, bodys, leksaker, jackor och stövlar får nya ägare. Det fikas på Helmers Lilla Kök och några väntar på att fler kläder och storlekar ska komma in. Barnen leker utanför. En liten kille har spanat in en nalle. Han vet inte vad han ska döpa […]

Local Life App Download