Tillsammans kan ni utveckla ert bostadsområde

Blogg

Anna Sandkull vid ett av fågelborden som Stockholms stad placerat i Norra Djurgårdsstaden

Att trivas i sitt område är viktigt. Att känna att man kan påverka vad som händer runt omkring kan verkligen stärka trivseln. Om du har en idé eller tanke på förändringar där du bor så ska du inte hålla inne med den! Kanske dina grannar har tänkt samma tanke och vill haka på idén? Tillsammans är ni starkare och har större möjlighet att påverka dem som styr och bestämmer i området.

Ett bra exempel på en förändring som initierats av boende i ett bostadsområde där man använder LocalLife för att stärka grannsamverkan, är när Anna Sandkull lyckades få Stockholms stad att sätta ut inte bara ett, utan två fågelbord i Norra Djurgårdsstaden.

Vad man vill förändra eller förbättra kan skilja sig åt. Kanske handlar det om fler busslinjer, träd som borde planteras eller någon innovativ lösning som du gått och funderat på?

Så här formulerar du och dina grannar ett bra medborgarförslag
När du och dina grannar har pratat ihop er om vad ni skulle vilja se för förändringar i ert bostadsområde är det dags att presentera förslaget för till exempel stadsdelsförvaltningen i kommunen där ni bor.  

Emma Taylor på Stockholm stad har satt ihop fem enkla steg hur man enkelt formulerar och skickar in sitt förändringsförslag.

Steg 1: Tänk ut vad just ni vill förändra. Konkretisera ner det till en idé.

Steg 2: Fundera ut om ni själva kan komma med en lösning på problemet. På vilket sätt skulle man kunna förverkliga er idé?

Steg 3: Skriv ner er idé till förändring och den eventuella lösningen på problemet. Tänk på att det tydligt ska framgå att det är ett förslag till stadsdelsnämnden och vad förslaget gäller. De som tar emot ert förslag önskar att ni skriver kort och enkelt.

Steg 4: Skicka sen in idén som ett medborgarförslag till Stockholm stad. Då får politikerna i stadsdelsnämnden kännedom om ert förslag och förvaltningen kan bedöma om det hör till deras ansvarsområde eller om det ska skickas vidare till någon annan förvaltning i staden så att förslaget kan behandlas där det hör hemma. Ni skickar in ert förslag genom att fylla i formuläret på kommunens hemsida, se exempel för Stockholms stad: stockholm.se/ostermalm/medborgarforslag.

Steg 5: Du får återkoppling på ditt förslag från stadsdelsförvaltningen.

LocalLife för samman människor som vill förändra
LocalLife är ett digitalt verktyg som vill bygga goda grannskap för vi tror att trygga, trivsamma och hållbara städer och samhällen utvecklas av människor i samverkan.

Vill du testa LocalLife i ditt bostadsområde? Kontakta oss så hjälper vi dig.


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Skidsemester runt knuten!

En gång i tiden var det möjligt för de som bodde på norra sidan av stan att traska iväg på skidsemester. Fiskartorpsbackarna ligger högst upp på Björnnäset i Stora Skuggan och var en gång en skidanläggning där slalom, längdskidåkning och backhoppning ägde rum. På promenadavstånd från Norra Djurgårdsstaden. Många flyttar till Norra Djurgårdsstaden för att […]

Blogg

Solmogna frukter och Sunny

Ingen NDS-bo har väl missat Sunny och hans delikatessbutik på Lövängsgatan. Här omfamnas man av klara färger, söta dofter och en välkomnande butiksägare. Det är fredag eftermiddag och i den lilla lokala fruktbutiken kommer det glada kunder. Sunny hälsar glatt på alla som kommer in. Avocados är populära och innan Sunny plockar upp rätt antal […]

Blogg

Lokalt nyhetsblad skapar identitet och känsla för ny stadsdel

Eldsjälen Stefan Killander driver det populära Ekbladet, ett digitalt och lokalt nyhetsblad som når dryga tusen unika läsare varje vecka i Norra Djurgårdsstaden.  Urgamla ekar bakom namnet Namnet till lokalbladet kom Stefan på när han insåg att domänen norradjurgårdsstaden.se var upptagen. De flera hundra år gamla ekarna som är planterade runt om i Norra Djurgårdsstaden […]

Local Life App Download