Tillsammans kan ni utveckla ert bostadsområde

Blogg

Anna Sandkull vid ett av fågelborden som Stockholms stad placerat i Norra Djurgårdsstaden

Att trivas i sitt område är viktigt. Att känna att man kan påverka vad som händer runt omkring kan verkligen stärka trivseln. Om du har en idé eller tanke på förändringar där du bor så ska du inte hålla inne med den! Kanske dina grannar har tänkt samma tanke och vill haka på idén? Tillsammans är ni starkare och har större möjlighet att påverka dem som styr och bestämmer i området.

Ett bra exempel på en förändring som initierats av boende i ett bostadsområde där man använder LocalLife för att stärka grannsamverkan, är när Anna Sandkull lyckades få Stockholms stad att sätta ut inte bara ett, utan två fågelbord i Norra Djurgårdsstaden.

Vad man vill förändra eller förbättra kan skilja sig åt. Kanske handlar det om fler busslinjer, träd som borde planteras eller någon innovativ lösning som du gått och funderat på?

Så här formulerar du och dina grannar ett bra medborgarförslag
När du och dina grannar har pratat ihop er om vad ni skulle vilja se för förändringar i ert bostadsområde är det dags att presentera förslaget för till exempel stadsdelsförvaltningen i kommunen där ni bor.  

Emma Taylor på Stockholm stad har satt ihop fem enkla steg hur man enkelt formulerar och skickar in sitt förändringsförslag.

Steg 1: Tänk ut vad just ni vill förändra. Konkretisera ner det till en idé.

Steg 2: Fundera ut om ni själva kan komma med en lösning på problemet. På vilket sätt skulle man kunna förverkliga er idé?

Steg 3: Skriv ner er idé till förändring och den eventuella lösningen på problemet. Tänk på att det tydligt ska framgå att det är ett förslag till stadsdelsnämnden och vad förslaget gäller. De som tar emot ert förslag önskar att ni skriver kort och enkelt.

Steg 4: Skicka sen in idén som ett medborgarförslag till Stockholm stad. Då får politikerna i stadsdelsnämnden kännedom om ert förslag och förvaltningen kan bedöma om det hör till deras ansvarsområde eller om det ska skickas vidare till någon annan förvaltning i staden så att förslaget kan behandlas där det hör hemma. Ni skickar in ert förslag genom att fylla i formuläret på kommunens hemsida, se exempel för Stockholms stad: stockholm.se/ostermalm/medborgarforslag.

Steg 5: Du får återkoppling på ditt förslag från stadsdelsförvaltningen.

LocalLife för samman människor som vill förändra
LocalLife är ett digitalt verktyg som vill bygga goda grannskap för vi tror att trygga, trivsamma och hållbara städer och samhällen utvecklas av människor i samverkan.

Vill du testa LocalLife i ditt bostadsområde? Kontakta oss så hjälper vi dig.


Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Blogg

Storslagen invigning av grillplatsen vid Husarviken

Ett 40 tal invånare och besökare var med när konstverket Köttet av en kvinnlig gud avtäcktes. Verket är skapat av keramikern Sara Söderberg tillsammans med boende i Norra Djurgårdsstaden. Tegelskulpturerna som skapats på plats vid Husarviken är en mötesplats, en eldstad och ett konstverk. Under invigningen får de användas till just det. Grillen är startad, […]

Blogg

Konstverk och mötesplats byggs med hjälp av lokalborna

Under lördagen den 6 april började projektet Konstnärliga avsmyckningar som är ett konstprojekt där konstnärer, allmänheten och beslutsfattare inom stadsplanering möts för att utsmycka Norra Djurgårdsstaden. Vid Husarvikens brygga har det ställts upp stolar och bord. Intresserade från området och mer långväga gäster har slagit sig ner i solen för att delta i dagens konstnärsworkshop. […]

Blogg

Få koll på din elkonsumtion – och en gratis biobiljett

Biosugen? Nu kan du få en gratis biobiljett, skickad direkt till din mejl, och samtidigt bidra till viktig forskning.  Anmäl dig till att börja följa din elkonsumtion! Ditt deltagande är ett avgörande bidrag till forskningen på Kungliga Tekniska högskolan i att utveckla smartare och mer hållbara elnät. Du registrerar dig med BankID. Sedan kan du […]

Local Life App Download